Na današnji dan

Marija MacKillop – jedina katolička svetica iz Australije – 1909.

U Australiji danas živi više od 5,4 milijuna katolika, što čak nadmašuje broj anglikanaca (nekad je anglikanaca bilo više nego katolika). Sveta Marija MacKillop osobito se posvetila obrazovanju siromašnih u Australiji. Njena zajednica Sestara sv. Josipa od Presvetog Srca bila je cijenjena čak i među nekatolicima.

Dana 8. kolovoza 1909. godine umrla je sv. Marija MacKillop, jedina katolička svetica u dosadašnjoj povijesti Australije. Bila je škotskog podrijetla, a roditelji su joj se doselili u Australiju iz Škotske još prije njenog rođenja. Sv. Marija MacKillop rođena je u mjestu Fitzroy pokraj Melbournea, u doba kad je Novi Južni Wales još bio britanska kolonija. 

Sv. Marija MacKillop osobito se posvetila obrazovanju siromašnih u Australiji. Kao redovnica uzela je ime Marija od Križa. Zajedno s velečasnim Julianom Tenisonom Woodsom osnovala je redovničku zajednicu Sestara sv. Josipa od Presvetog Srca. Te su se redovnice bavile obrazovanjem djece, a također i pomaganjem siročadi, starijima i neizlječivo bolesnima. Bile su cijenjene čak i među nekatolicima.

Nakon 67 godina života, sv. Marija MacKillop umrla je na u sjevernom dijelu Sydneyja. Blaženom ju je proglasio papa sv. Ivan Pavao II. 1995. godine. Godine 2010. ona je postala prva i za sada jedina katolička svetica iz Australije. Naime, svetom ju je te godine proglasio papa Benedikt XVI. u Vatikanu.

Zanimljivo je da u Australiji danas živi više od 5,4 milijuna katolika, što čak nadmašuje broj anglikanaca (nekad je anglikanaca bilo više nego katolika). Time su katolici danas vodeća kršćanska denominacija u Australiji.


Komentari