Na današnji dan

Marija Lujza – prva vladarica moderne Bugarske – 1870.

Na današnji dan 1870. godine rođena je Marija Lujza od Bourbon-Parme, prva vladarica u suvremenoj povijesti Bugarske. Naime, ona je bila supruga prvog bugarskog kneza Ferdinanda iz dinastije Sachsen-Coburg-Gotha. Osobito je zanimljivo da su i ona i njen suprug bili po vjeri rimokatolici, premda su sjedili na prijestolju pravoslavne Bugarske.

Marija Lujza od Bourbon-Parme rođena je u Rimu kao prvo dijete vojvode Roberta od Parme. Taj je važni vladar imao čak 24-ero djece s dvije supruge, a potjecao je iz francuske kraljevske dinastije Bourbon. Princeza Marija Lujza imala je, dakle, izrazito mnogo braće i sestara.

Za bugarskog kneza Ferdinanda udala se Marija Lujza 1893. godine, u dobi od 23 godine. Premda su njih oboje bili katolici, Ferdinand je odlučio najstarijeg sina (prvo dijete koje mu je Marija Lujza rodila) konvertirati na pravoslavnu vjeru, kako bi stekao bolji ugled među Bugarima i Rusima. Marija Lujza protivila se konverziji svog sina s katoličke vjere (na određeno je vrijeme čak napustila Bugarsku i smjestila se u Francuskoj).

Marija Lujza umrla je vrlo rano, već u dobi od 29 godina, i to ubrzo nakon rađanja svog četvrtog djeteta (princeze Nadežde od Bugarske).


Komentari