Na današnji dan

Marija Leszczyńska – Poljakinja koja je postala supruga Luja XV. – 1703.

Kraljica Marija Leszczyńska proživjela je s Lujem XV. u braku gotovo 43 godine, a rodila mu je čak 10-ero djece. Njeni potomci danas se nalaze na mnogim europskim prijestoljima.

Dana 23. lipnja 1703. godine rođena je Marija Leszczyńska, Poljakinja koja je postala francuskom kraljicom. Rodila se u gradu Trzebnici, koji se danas nalazi u Poljskoj, no u vrijeme njenog rođenja nalazio se u sastavu Habsburške Monarhije, kojom je vladao car Leopold I.

Obitelj Leszczyński bila je poljska velikaška obitelj s grofovskom titulom. Leszczyński su posjedovali niz dvoraca i zemljišta, no nisu toliko bili bogati i značajni kao pripadnici nekih drugih obitelji u poljskoj povijesti (npr. obitelji Czartoryski i Radziwiłł, koje su posjedovale kneževski tj. prinčevski naslov).

Godinu dana nakon Marijinog rođenja njen otac Stanislav Leszczyński izabran je za poljskog kralja. Naime, Poljska je nekoć bila izborna monarhija u kojoj je vladara biralo plemstvo. Međutim, već nakon pet godina Stanislav Leszczyński bio je svrgnut s poljskog prijestolja pa je s obitelji otišao u egzil. Marija je tako odrastala u inozemstvu, jedno vrijeme u Švedskoj, a zatim i na području današnje Njemačke. Kad je Marija imala oko 15 godina preselila se s obitelji u grad Wissembourg, koji danas pripada Francuskoj, a u ono je vrijeme pripadao Lotaringiji (fr. Lorraine).

Početkom 1720-ih godina odabrali su Mariju za buduću suprugu mladog francuskog kralja Luja XV. iz dinastije Bourbon. Zanimljivo je da je on bio gotovo 7 godina mlađi od nje, a njena je dob od 20-ak godina uzimana tada kao prednost jer se smatralo da može brže roditi nasljednika nego neka mlađa mladenka sličnija po dobi kralju.


Marija je s Lujem XV. proživjela u braku gotovo 43 godine, a rodila mu je čak 10-ero djece. Njeni potomci danas se nalaze na mnogim europskim prijestoljima. Kraljica Marija Leszczyńska preminula je 1768. godine u dobi od 65 godina, oko šest godina prije svog supruga. Smrt ju je zatekla u Versaillesu, gdje se nalazio golemi dvor francuskih kraljeva.

Komentari