Na današnji dan

Marie Tussaud – slavna kreatorica voštanih figura – 1850.

Još uvijek postoje neke od voštanih figura koje je Marie Tussaud osobno izradila. Zahvaljujući tome, moguće je vidjeti kako su izgledale osobe koje su živjele prije dvjestotinjak godina.

Marie Tussaud, kreatorica znamenitih skulptura od voska, umrla je 16. travnja 1850. godine. Premda je rođena i odrasla u Francuskoj, Marie Tussaud bila je njemačkog podrijetla (rodila se u Strasbourgu, koji je smješten na graničnom području Francuske i Njemačke). Rođeno prezime bilo joj je Grosholtz, a prezime Tussaud dobila je tek udajom za Françoisa Tussauda 1795. godine.

Izgleda da se Marie počela izrađivanjem skulptura od voska baviti dok je radila za jednog liječnika (modeli od voska izrađivani su radi anatomskih prezentacija). Već u 18. stoljeću skulpture poznatih osoba iz javnog života izrađivane su i prikazivane posjetiteljima.

Prije početka Francuske revolucije izradila je Marie niz skulptura od voska, prema likovima poznatih osoba (Voltaire, Benjamin Franklin). U vrijeme revolucionarnog terora uhitili su je i gotovo je smaknuli na giljotini. Zatim se preselila u London, gdje je s vremenom postala slavna po svojoj izložbi voštanih skulptura u Baker Streetu.

Marie Tussaud umrla je u visokoj 89. godini. Još uvijek postoje neke od voštanih figura koje je osobno izradila. Zahvaljujući tome, moguće je vidjeti kako su izgledale osobe koje su živjele prije dvjestotinjak godina. Muzeji Madame Tussaud postoje danas na čak 19 lokacija diljem svijeta, od Las Vegasa do Sydneya (od europskih gradova Madame Tussaud ima postave u Amsterdamu, Berlinu, Blackpoolu, Londonu, Pragu i Beču).


Komentari