Na današnji dan

Margareta Tudor – pomiriteljica Engleske i Škotske (1489.)

Margareta Tudor rodila se 28. studenog 1489. u Londonu kao najstarija kći engleskog kralja Henrika VII. i Elizabete od Jorka. U 11. godini njezin učitelj postao je slavni filozof i učenjak Erazmo Roterdamski.

Engleska i Škotska dogovorile su brak za malu Margaretu sa škotskim kraljem Jakovom IV. Njezin je otac u tom braku vidio ujedinjenje Engleske i Škotske. Sa 13 godina poslana je u Škotsku i tad je upoznala supruga, koji je na dvoru odgajao svoju izvanbračnu djecu i ratovao protiv njezinog brata Henrika. U braku je rođeno šestoro djece, od kojih je preživio samo Jakov V. Budući da su Engleska i Škotska bile u stalnom sukobu, Margareta se nalazila u teškom položaju –  i brat i suprug od nje su zahtijevali vjernost. U ratu Engleske protiv Francuske i Škotske poginuo je Margaretin suprug. Njezin jednogodišnji sin Jakov V. stupio je na škotsko prijestolje, a ona je postala regentica pod uvjetom da se ne uda. U Škotskoj je zavladao kaos. Izdala je proglas u kojem izjednačuje pljačkanje i silovanje s izdajom. Tima je dobila povjerenje i naklonost podanika.

Zbog drugog braka izgubila regentstvo i skrbništvo, a Margareta je morala pobjeći u Englesku gdje je rodila Margaretu Douglas. Nakon pregovora sa Škotskom vratila se na dvor, ali je njezin drugi suprug, Angus Douglas protjeran u Francusku i poveo njihovu kćer. Nakon što mu je odobren povratak u Škotsku, Angus je opsjeo dvorac u Edinbourghu i zatijevao predaju Jakova V. Margaret je na to naredila paljbu iz topova i poništila brak. 

Nakon poništenja braka udala se treći put i uspjela vratiti sina, ali je njezin novi suprug krao novac kako bi uzdržavao ljubavnice i na kraju odveo njezinu kćer. Pokušala je poništiti i taj brak, ali nije uspjela.  
Margareta je čitav život pokušavala pomiriti Englesku i Škotsku. Kad je sin Jakov htio objaviti rat protiv Henrika VIII., Margerata se ponudila da bude posrednica, što je u konačnici dovelo do potpisivanja mirovnog ugovora 1534. godine.

Margareta Tudor umrla je 18. listopada 1541. godine. Unuka Margarete Tudor bila je Marija Stuart, koja je bila u sukobu s Margaretinom nećakinjom kraljicom Elizabetom. Preko njezinog praunuka Jakova Engleska i Škotska dospjele su pod jednu krunu.

Piše: Marsela Alić


Komentari