Na današnji dan

Margareta I. – kraljica svih skandinavskih zemalja (1412.)

Dana 28. listopada 1412. umrla je skandinavska kraljica Margareta kao vladarica Danske, Norveške, Švedske, Finske, Islanda i Grenlanda. Naime, u njeno je vrijeme stvorena Kalmarska unija, koja je obuhvatila praktički cijelu Skandinaviju, a upravo je Margareta bila prva vladarica te zajednice država.

Rođenjem je Margareta pripadala danskoj kraljevskoj dinastiji, tako da je bila potomak čak i Svena Rašljobradog te Haralda Modrozubog, koji su vladali još u vikinško vrijeme. Margareta je rođena nepoznatog datuma 1353. godine. Dansku je naslijedila od oca, a Švedsku i Norvešku stekla je udajom za kralja Hakona VI. iz dinastije Bjelbo. Budući da je švedska vlast u to vrijeme obuhvaćala i veći dio Finske, a pod Norveškom su bili Island i Grenland, Margaretina je Kalmarska unija pokrila golemo područje Sjeverne Europe, s oko 300.000.000 hektara.

Margareta je vladala sve do svoje smrti u 60. godini, a preminula je od posljedica kuge ili neke druge teške zarazne bolesti. Zapamćena je kao mudra i energična vladarica koju su poštovali diljem njenog kraljevstva, a nadjenut joj je nadimak Semiramida Sjevera. Njena želja o trajnom ujedinjenju skandinavskih zemalja nije se obistinila. Naime, Margareta je nadživjela jedinog sina i nasljednika, a nakon nje je na prijestolje zasjeo niz slabih vladara te se Kalmarska Unija raspala.


Komentari