Na današnji dan

Margaret Thatcher – premijerka potekla iz grofovije Lincolnshire – 1925.

Premijerkino rođeno ime glasilo je Margaret Hilda Roberts, a otac joj je bio Alfred Roberts, lokalni političar, dobrostojeći trgovac i metodistički propovjednik.

Dana 13. listopada 1925. godine rođena je Margaret Thatcher, prva žena u britanskoj povijesti koja je postala premijerkom. Rodila se u gradu Granthamu, u engleskoj grofoviji Lincolnshire. Do danas se sačuvala njena rodna kuća, u čijem je prizemlju njen otac posjedovao trgovinu mješovitom robom. Grantham se nalazi u istočnom dijelu središnje Engleske, tridesetak kilometara istočno od Nottinghama.

Premijerkino rođeno ime glasilo je Margaret Hilda Roberts, a otac joj je bio Alfred Roberts, lokalni političar, dobrostojeći trgovac i metodistički propovjednik. Majka joj se zvala Beatrice Ethel Roberts, rođenog prezimena Stephenson. Zanimljivo je da je premijerkin otac osim spomenute trgovine posjedovao još jednu u istom gradu. Margaret i njena četiri godine starija sestra Muriel odrasle su u Granthamu. Budući da je Margaret bila natprosječno dobra učenica dobila je stipendiju za daljnje školovanje, a naposljetku je diplomirala kemiju na znamenitom Oxfordu. Prezime Thatcher uzela je tek udajom za Denisa Thatchera, prilično bogatog poduzetnika koji je kasnije financirao i njen studij prava te ulazak u politiku.

Komentari