Na današnji dan

Margaret Bondfield postala prvom ženom na ministarskom položaju u britanskoj povijesti – 1929.

Bila je jedno od čak jedanaestoro djece u obitelji, prilično skromnog imovinskog stanja. U mladosti je bila pripravnica u trgovini tkaninama i vezom. Primijetivši loše uvjete rada u tadašnjoj Engleskoj postala je aktivisticom za prava radnika.

Dana 8. lipnja 1929. godine postala je Margaret Bondfield prvom ženom na ministarskom položaju u povijesti Velike Britanije. Naime, tada je ona imenovana ministricom rada u vladi premijera Ramsayja MacDonalda. Zanimljivo je da je premijer MacDonald bio ujedno i prvi laburist u povijesti koji je došao na čelo neke britanske vlade. Te 1929. godine on je formirao svoju drugu vladu, u koju je ušla i spomenuta Margaret Bondfield. Na mjestu ministra rada naslijedila je konzervativca Arthura Steel-Maitlanda, koji je bio član prethodne vlade konzervativnog premijera Stanleyja Baldwina.

Margaret Bondfield rođena je u mjestu Chard u engleskoj grofoviji Somerset. Bila je jedno od čak jedanaestoro djece u obitelji, prilično skromnog imovinskog stanja. U mladosti je bila pripravnica u trgovini tkaninama i vezom. Primijetivši loše uvjete rada u tadašnjoj Engleskoj postala je aktivisticom za prava radnika.

Na ministarskom položaju bila je Margaret Bondfield od 1929. do 1931. godine. Nažalost, radilo se o razdoblju Velike gospodarske krize, koja je osobito teško pogodila radnički sloj. U takvim uvjetima bio je njen posao na spomenutoj ministarskoj poziciji vrlo problematičan. Margaret Bondfield poživjela je nakon odlaska s ministarskog položaja još gotovo 22 godine, a umrla je u 81. godini života, u Sandersteadu pokraj Londona.


Komentari