Na današnji dan

Posljednji kralj Portugala Manuel II. umro u egzilu (1932.)

Dana 2. srpnja 1932. umro je Manuel II., posljednji kralj u povijesti Portugala. Ta je država bila kraljevstvo tijekom gotovo 800 godina, no upravo u vrijeme Manuela II. ukinuta je u Portugalu monarhija te uspostavljena republika s predsjednikom na čelu. Dogodilo se to 1910. godine, kad je Manuel II. imao samo 20 godina. On je tada svrgnut u puču te je morao brodom napustiti zemlju. Ostatak života proveo je u egzilu, većinom u Engleskoj.

Posljednja četiri portugalska kralja, uključujući Manuela II., bili su pripadnici njemačke dinastije Sachsen-Coburg-Gotha. Ista dinastija vladala je i u Ujedinjenoj Kraljevini – princ Albert od Sachsen-Coburg-Gothe bio je suprug britanske kraljice Viktorije i predak svih kasnijih britanskih monarha. Manuel II. bio je nadaren mladić i ljubitelj umjetnosti i književnosti. Pripremao se za obrazovanje na Pomorskoj akademiji, ali ga je ubojstvo njegova oca Karla I. i brata Luja Filipa natjeralo da zasjedne na prijestolje dok još nije bio spreman.

Pokušao se vratiti na prijestolje, ali je inzistirao da se to mora učniti legalnim putem, a ne nasilno. Nije mu uspjelo. Manuel II. umro je od edema dušnika razmjerno mlad, sa samo 42 godine, u Fulwellu pokraj Londona. Njegova je smrt bila neočekivana, s obzirom da je navodno još prethodnog dana igrao tenis i činio se zdravim. Pokopan je u Lisabonu.

Piše: Boris Blažina


Komentari