Na današnji dan

Manuel I. od Portugala – vladar mora od Brazila do Kine – 1469.

Tijekom Manuelovog razdoblja vladanja portugalski pomorac Vasco da Gama otkrio je put do Indije oko Afrike 

Manuel I., kralj koji je vladao Portugalom od 1495. do 1521. godine, rođen je 31. svibnja 1469. godine. U njegovo je vrijeme Portugal prolazio kroz svoje Zlatno doba, a portugalski pomorci obilazili su daleke krajeve svijeta. Kolonijalni imperij Manuela I. prostirao se uz obale Afrike sve do Indije i Kine, a u Južnoj Americi na području Brazila.

Manuel I. rođen je u Alcocheteu nedaleko od Lisabona. Kraljem je postao 1495. godine, u dobi od 26 godina. Tijekom njegovog razdoblja vladanja portugalski pomorac Vasco da Gama otkrio je put do Indije oko Afrike (1498. godine). Dvije godine kasnije (1500.) drugi je portugalski pomorac – Pedro Álvares Cabral – otkrio Brazil. Godine 1511. osvojio je portugalski admiral Alfonso de Albuquerque strateški važnu Malaccu, na području današnje Malezije, a već iste godine Portugalci su došli i do Sijama (današnji Tajland). Dvije godine kasnije došli su prvi portugalski pomorci i do Kine.

Potkraj razdoblja Manuelovog vladanja krenuo je portugalski pomorac Ferdinand Magellan na svoj znameniti pokušaj oplovljavanja svijeta. Doduše, Magellan nije bio u Manuelovoj, nego u španjolskoj službi, a poginuo je na Filipinima prije nego je uspio dovršiti put. 


Komentari