Na današnji dan

Manuel de Godoy – rijetki dobitnik prinčevske titule u Španjolskoj – 1851.

 Prinčevske se titule inače u Španjolskoj nisu dodjeljivala plemićima, nego su bile rezervirane samo za nasljednika prijestolja.

Dana 4. listopada 1851. godine umro je španjolski državnik Manuel de Godoy, višestruki princ i vojvoda. Od 1792. do 1797. te od 1801. do 1808. godine bio je svojevrsni španjolski prvi ministar (premijer), upravo u razdoblju kad je u Europi trajala Francuska revolucija. a zatim i Napoleonski ratovi. Manuel de Godoy rodio se u španjolskoj regiji Ekstramaduri, nedaleko od granice s Portugalom.

Od španjolskog kralja Karla IV. dobio je brojne pompozne titule. Tako je 1792. proglašen vojvodom od la Alcudije, a 1804. godine i vojvodom od Suece. Vojvodske titule bile su i ostale najvišim regularnim aristokratskim titulama u Španjolskoj, no Manuel de Godoy dobio je čak i neke još više, specijalne titule. Tako je 1795. godine dobio titulu kneza (princa), kakva se inače u Španjolskoj nije dodjeljivala plemićima, nego je bila rezervirana samo za nasljednika prijestolja (koji je tradicionalno nosio titulu princa od Asturije). Godoyeva je titula glasila Príncipe de la Paz (doslovno: princ od mira), pri čemu se mislilo na mirovni ugovor s neprijateljskom Francuskom. Kasnije je od pape Manuel de Godoy dobio i titulu kneza od Bassana, koja se odnosila na grad Bassano Romano pokraj Rima.


Komentari