Na današnji dan

Manje poznati izumi škotskog genija Jamesa Watta – 1819.

Malom je broju ljudi poznato da je slavni James Watt, osim svog učinkovitog parnog stroja, izumio i prvi upotrebljivi stroj za kopiranje dokumenata, koji je i patentirao. Bio je to svojevrsni mehanički prethodnik današnjeg stroja za fotokopiranje.

Dana 25. kolovoza 1819. godina umro je jedan od najpoznatijih izumitelja u povijesti čovječanstva – James Watt. Zanimljivo je da on po rođenju nije bio Englez, nego Škot. Naime, rođen je na obalama rijeke Clyde zapadno od Glasgowa, na mjestu gdje ta rijeka počinje ulaziti u Atlantski ocean. Ipak, Watt je veći dio života proveo u Engleskoj, a i u engleskom mjestu Handsworth pokraj Birminghama.

Watt je po zanimanju bio punokrvan izumitelj, i to ne samo u strojarskom smislu. Bavio se čitavim nizom drugih područja – npr. želio je konstruirati stroj za kopiranje dokumenata. U tu svrhu eksperimentirao je s tankim papirima koje bi se namočilo u vodu i zatim snažno pritisnulo na izvorni dokument. I doista, nakon dosta pokušaja s različitim vlažnostima papira i silama pritiska, Watt je izumio upotrebljiv stroj za kopiranje dokumenata, koji je i patentirao. Takvi su se Wattovi uređaji navodno koristili u nekim uredima sve do u 20. stoljeće.

James Watt eksperimentirao je mnogo i s kemijskim spojevima. Jedan od najzanimljivijih njegovih projekata bila je fleksibilna cijev koju bi se položilo na dno škotske rijeke Clyde, a kroz koju bi se mogla dostavljati Glasgowu čista voda sa suprotne strane. Ipak, daleko najvažniji Wattov izum bio je i ostao učinkovit parni stroj. Komercijalnu proizvodnju parnih strojeva omogućila mu je suradnja s Matthewom Boultonom, Englezom iz Birminghama. Njih su dvojica osnovali kompaniju Boulton and Watt pokraj Birminghama i zbog toga se Watt izgleda i doselio iz Škotske u Englesku. Živio je od 1777. do 1790. u gradskom dijelu Birminghama, a zatim u velikoj kući Heathfield Hall u okolici grada, koja je sagrađena za njega. Heathfield Hall nalazio se u mjestu Handsworth nekoliko kilometara od Birminghama, nedaleko od velike kuće njegovog poslovnog partnera Mathewa Boultona i nedaleko od njihove zajedničke tvornice.

U spomenutoj kući Heathfield Hall James Wat je i preminuo, u 84. godini života. Vrlo je značajno što se danas u svijetu mjerna jedinica za snagu zove vat (eng. watt, simbol W) njemu u čast.


Komentari