Na današnji dan

Malteški vitezovi utemeljili grad Valettu – 1566.

Grad je utemeljen nakon velike pobjede nad Osmanlijama. 

Grad Valletta na Malti, današnji glavni i najveći grad te države, utemeljen je 28. ožujka 1566. godine. Grad je ime dobio po tadašnjem velikom meštru Reda ivanovaca – slavnom Jeanu de Valetteu – koji je prethodne godine sa svojim vitezovima obranio Maltu od Osmanlija. Malta je postala glavnim sjedištem Reda ivanovaca (hospitalaca) nakon što su napustili otok Rod pod osmanskim pritiskom. Upravo su zbog sjedišta na Malti ivanovci postali poznati i pod nazivom malteških vitezova.

Jean de Valette podrijetlom je bio iz južne Francuske, a postao je 1557. godine 49. po redu velikim meštrom Reda ivanovaca. Nakon što je uspio obraniti Maltu od Osmanlija, utemeljio je na njoj novi grad, čiji je prvi kamen temeljac postavljen na mjestu današnje crkve Gospe od Pobjede u Valletti (u toj su crkvi kasnije sahranili velikog meštra de Valettea, a kasnije su tijelo preselili u konkatedralu sv. Ivana, nekoliko stotina metara dalje).

Danas je Valletta jedan od geografski najzanimljivijih gradova na svijetu. Naime, nalazi se na vrlo razvedenom obalnom području, s mnogo poluotoka i zaljeva. Valletta ima golemo povijesno i kulturno značenje, tako da ju je UNESCO proglasio dijelom svjetske baštine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari