Na današnji dan

Hrvatska vojska pobijedila Osmanlije kod Svete Helene (1557.)

Hrvatsku vojsku predvodio je uskočki kapetan Ivan Lenković.

Bitka kod Svete Helene, u kojoj je malobrojnija hrvatska vojska potukla Osmanlije, dogodila se 19. kolovoza 1557. godine. Naime, bilo je to doba kada su osmanske snage harale Hrvatskom koja se očajnički branila pod vodstvom bana Petra Erdodyija.

Tih sudbonosnih dana ban je bio bolestan što su Osmanlije odlučile iskoristiti te je Ferhad beg skupio vojsku od 4000 ljudi i krenuo dolinom rijeke Lonje prema Za­gorju. Kod Svete Helene blizu Rakovca dočekao ga je uskočki kapetan Ivan Lenković, kome su se pridružili Ivan Alapić i Ladislav Kerečenj.

Hrvatska vojska brojala je samo 1000 konjanika i pješaka koji su iznenadnim jurišom razbili neprijateljsku vojsku. Ferhad beg izgubio je sav do onda opljačkan plijen i polovicu svoje vojske te bijegom jedva spasio živu glavu.

Ovom pobje­dom silno se proslavio Ivan Lenković. Njegova je obitelj podrijetlom iz Like, odakle se krajem 15. stoljeća preselila u Kranjsku. Lenković se prvi put istaknuo 1529., kada su Osmanlije opsjedali Beč. Nakon smrti Petra Kružića, Lenković je postao senjskim kapetanom, te je na tom položaju od 1551. do 1554. podigao Nehaj za obranu Senja. Istodobno sagradio je na rijeci Kupi grad Podbrežje za obranu Kranjske.


U čast Lenkovićeve pobjede održava se viteški turnir u Zelini na kojem se, uz bogat popratni sadržaj, rekonstruira sama bitka.

piše: Dražen Krajcar

Komentari