Na današnji dan

Malcolma X-a ubili pripadnici Nacije islama – 1965.

Original Caption: Black Muslim leader Malcolm X, draws various reactions from audience in Harlem rally 6/29. Meeting, at which Malcolm X restated Muslim theme of complete separation of whites and negroes, outdrew a rally sponsored by a civil rights group 10 to 1. This meeting, of the Mississippi-Alabama Southern Relief Committee, was going on at the same time some six blocks away.

Ukupno je na njegovom tijelu pronađena 21 rana.

Jedan od najvećih crnačkih vođa u povijesti SAD-a, Malcolm X (pravim imenom Malcolm Little), ubijen je 21. veljače 1965. godine. U ranom djetinjstvu u Lansingu (Michigan), rasisti su mu zapalili kuću, malo zatim ubili oca, a majka mu je psihički oboljela što ga je obilježilo za cijeli život.

Njegova karijera može se podijeliti na dva razdoblja. U prvom je bio pristalica Nacije islama (kojima je pristupio dok je bio u zatvoru) i kao takav je propovijedao crnačku superiornost i segregaciju crnaca i bijelaca. S time je prestao kad je 1964. napustio Naciju islama i obratio se na sunitski islam (kao i boksač Muhammad Ali). U tom je periodu odbacio rasizam i počeo surađivati s borcima za ljudska prava.

Trojica pripadnika Nacije islama ubila su Malcolma X-a manje od godinu dana nakon njegovog napuštanja tog pokreta u četvrti Harlem u New Yorku. Prvo ga je jedan upucao u prsa iz skraćene sačmarice, a nakon toga su još dvojica pucala u njega iz poluautomatskih pištolja. Ukupno je na njegovom tijelu pronađena 21 rana.

Uoči njegove smrti Alex Haley napisao je Autobiografiju Malcolma X .


piše: Dražen Krajcar

Komentari