Na današnji dan

Maksimilijan I. Josip – prvi kralj Bavarske – 1756.

Nizom slučajeva izumiranja starijih grana dinastije Wittelsbach u muškoj liniji postao je glavom cjelokupne svoje dinastije.

Dana 27. svibnja 1756. godine rođen je Maksimilijan I. Josip iz dinastije Wittelsbach, prvi kralj Bavarske. Njegov uspon od rođenja u relativno skromnim okolnostima pa sve do dolaska na kraljevsko prijestolje bio je jedan od najekstremnijih u ranom novom vijeku. Naime, Maksimilijan I. Josip rođen je kao pripadnik sporedne grane dinastije Wittlesbach. Otac mu je imao vrlo mali posjed jer je bio mlađi sin u obitelji. I djed je bio mlađi sin u obitelji, kao i sam Maksimilijan I. Josip, tako da je bilo kakvo ozbiljnije nasljeđivanje dinastičkog bogatstva za njega u početku bilo iznimno malo vjerojatno.

Ipak, nizom slučajeva izumiranja starijih grana dinastije Wittelsbach u muškoj liniji postao je Maksimilijan I. Josip naposljetku glavom cjelokupne dinastije. Prvo je 1776. godine postao grofom od Rappoltsteina, teritorija koji se danas nalazi u Francuskoj. Zatim je naslijedio Vojvodstvo Pfalz-Zweibrücken, a uskoro i sve ostale glavne posjede dinastije Wittelsbach, uključujući Izbornu Kneževinu Bavarsku, Falačku i Vojvodstvo Berg. Vrhunac je postigao nakon Napoleonove reorganizacije Njemačke, kad je Bavarska postala kraljevinom, a on time i prvim bavarskim kraljem.

Komentari