Na današnji dan

Maksimilijan Habsburški izabran za vladara Svetog Rimskog Carstva – 1486.

U to su vrijeme dijelovi Europe prolazili kroz razdoblje procvata renesansne umjetnosti, a nekoliko godina kasnije znameniti Kristofor Kolumbo krenuo je na svoje prvo putovanje preko Atlantskog oceana.

Dana 16. veljače 1486. godine Maksimilijan Habsburški izabran je za vladara Svetog Rimskog Carstva. Izbor je održan u Frankfurtu na Majni, tradicionalnom mjestu za carske izbore u Njemačkoj. U to je doba Maksimilijanu bilo 26 godina, a još je uvijek bio živ njegov otac, car Fridrik III. Habsburški.

Na izborima je sudjelovalo sedam knezova-izbornika, koji su imali ekskluzivno pravo biranja cara. Tri kneza-izbornika pripadala su Crkvenom staležu: knez-nadbiskup Mainza Bertold von Henneberg-Römhild, knez-nadbiskup Triera Johann II. von Baden i knez-nadbiskup Kölna Hermann von Hessen. Preostala četvorica bila su svjetovni knezovi izbornici: češki kralj Vladislav II. Jagelović, brandenburški markgrof Albrecht III. Ahil, saski knez Ernest i falački grof Philipp iz dinastije Wittelsbach.

U to su vrijeme dijelovi Europe prolazili kroz razdoblje procvata renesansne umjetnosti, a nekoliko godina kasnije znameniti Kristofor Kolumbo krenuo je na svoje prvo putovanje preko Atlantskog oceana (car Maksimilijan Habsburški i Kristofor Kolumbo bili su suvremenici rođeni u istom desetljeću, 1450-ih godina). Španjolskom su u trenutku Maksimilijanovog izbora za vladara Svetog Rimskog Carstva vladali službenica Božja Izabela Kastiljska i Ferdinand Aragonski (sponzori spomenute Kolumbove ekspedicije). Ugarsko-Hrvatskim Kraljevstvom vladao je, naprotiv, suparnik dinastije Habsburg: znameniti kralj Matija Korvin, koji je pod okupacijom u to vrijeme držao veći dio Austrije (čak i Beč).


Komentari