Na današnji dan

Majka ruskog cara Petra Velikog – 1651.

Ruska carica Natalija Nariškina rodila se u Moskvi, a dobila je stvarnu vlast u Rusiji kao udovica u vrijeme kad je njen sin još bio u mladenačkoj dobi.

Dana 1. rujna 1651. godine rođena je Natalija Nariškina, ruska carica i majka znamenitog cara Petra Velikog. Rodila se u Moskvi kao kći ruskog plemića Kirila Nariškina, a po svojoj je godini rođenja (1651.) bila suvremenica francuskog kralja Luja XIV. i engleskog znanstvenika Isaaca Newtona. Budući da je boravila u moskovskim visokim krugovima, već ju je u mladosti zapazio ruski car Aleksej I., stariji od nje čak 22 godine. Budući da je tom caru upravo nedavno bila preminula prva supruga, tražio je mladenku, a izbor je pao na Nataliju. Navodno su ruski carevi mladenke izabirali u svečanosti zvanoj „smotra nevjesta“. Pritom bi mlade pripadnice aristokratskih obitelji urešene došle na „smotru“ pred cara, koji bi imao pravo birati. Natalija Nariškina navodno se isticala svojom ljepotom pa ju je car oženio. U trenutku vjenčanja njoj je bilo 19 godina, a caru 41.

Budućeg cara Petra Velikog rodila je Natalija 1672. godine (tijekom druge godine braka). Car Aleksej I. preminuo je već 1676. godine, a uslijedilo je nestabilno razdoblje. Ipak, car Petar Veliki uspio je s vremenom doći na vlast, s time da je upravo njegova majka Natalija imala glavni položaj na dvoru. Nažalost, preminula je već 1694., u dobi od samo 42 godine. U trenutku majčine smrti imao je Petar Veliki 21 godinu.

Komentari