Na današnji dan

Majka Angelica – osnivačica najveće katoličke TV-mreže – 1923.

Pokrenula je najveću svjetsku katoličku televizijsku mrežu – EWTN (engl. Eternal Word Television Network). Dapače, EWTN je navodno i najveća svjetska vjerska medijska mreža.

Dana 20. travnja 1923. godine rođena je Rita Antoinette Rizzo, katolička redovnica koja je kasnije uzela ime Angelica, pa je većinom poznata kao majka Angelica. Znamenita je po tome što je pokrenula najveću svjetsku katoličku televizijsku mrežu – EWTN (engl. Eternal Word Television Network). Dapače, EWTN je navodno i najveća svjetska vjerska medijska mreža.

Majka Angelica rođena je u SAD-u, od roditelja talijanskog podrijetla, što je očigledno i iz njenog rođenog prezimena Rizzo. Provela je djetinjstvo u siromaštvu u vrijeme Velike depresije. U dobi od 21 godinu ušla je u Red klarisa, točnije njihov ogranak u SAD-u zvan Poor Clares of Perpetual Adoration (PCPA).


Godine 1980. Angelica je uredila televizijski studio u garaži iza svog samostana. Na Veliku gospu (15. kolovoza) 1981. godine dobili su svoj kabelski kanal pod spomenutim imenom EWTN. Emitirali su putem satelita do kabelskih kompanija, koje su dalje prenosile program u domove. Također, gledatelji su mogli gledati program EWTN-a i pomoću vlastitih satelitskih antena.

Isprva su emitirali samo od 19.00 do 24.00 sata. Imali su talk-show koji je vodila majka Angelica i koji je išao uživo. Imali su i dječji kršćanski program te razne emisije producirane od katoličkih skupina. Prikazivali su molitvu krunice, ali i emisije o kuhanju pa čak i neke vesterne.

EWTN počeo je od 1985. godine emitirati 12 sati dnevno, a od 1987. puna 24 sata dnevno. Od 1991. godine svaki su dan prikazivali prijenos mise. Majka Angelica nažalost je 2001. godine doživjela moždani udar. Danas više ne nastupa redovito na televiziji. Od pape je dobila odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice, a nazvana je i najutjecajnijom katolkinjom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Komentari