Na današnji dan

Mahmud od Gaznija – vladar velikog imperija (971.)

Dana 2. studenog 971. godine rođen je sultan Mahmud od Gaznija, azijski osvajač koji je posjedovao veliki imperij sa središtem na području današnjeg Afganistana. Na vrhuncu moći njegovo je carstvo obuhvaćalo oko 3.400.000 četvornih kilometara. Osim gotovo cijelog područja današnjeg Afganistana obuhvaćalo je i otprilike polovinu današnjeg Irana, veći dio današnjeg Pakistana, Turkmenistana i Tadžikistana te znatne dijelove današnje Indije i Uzbekistana.

Mahmud se rodio u gradu Gazniju, koji je bio i njegova prijestolnica. Taj se grad danas nalazi u istočnom dijelu Afganistana, stotinjak kilometara od granice s Pakistanom. Afganistanski glavni grad Kabul nalazi se sjeverno od Gaznija. 

Mahmud od Gaznija bio je najuspješniji od svih vladara u povijesti koji su imali prijestolnicu na afganistanskom području. Tijekom svoje vladavine provalio je 17 puta na područje Hindustana, tj. preko rijeke Inda. Ostao je upamćen kao okrutan osvajač, posebno omražen kod hindusa. Jednako okrutno postupao je i s nepokornim muslimanima. Unatoč tomu, njegov dvor u Gazniju bio je središte učenjaka i umjetnika, a grad je imao kozmopolitska obilježja.

Mahmud je preminuo 1030. godine u rodnom gradu Gazniju, u svojoj raskošnoj prijestolnici. 


piše: Dražen Krajcar

Komentari