Na današnji dan

Mahatma Gandhi – karizmatični indijski vođa – 1869.

Zanimljivo je da se Gandhi oženio kad mu je bilo samo 13 godina. Mladenka se zvala Kasturba i bilo joj je samo 14 godina. 

Dana 2. listopada 1869. godine rođen je jedan od najkarizmatičnijih državnika 20. stoljeća – slavni Mahatma Gandhi. Premda ga se danas najčešće označava imenom Mahatma, potrebno je znati da mu je to zapravo titula tj. nadimak koji znači Velika duša. Gandhi je zapravo rođen pod imenom Mohandas Karamchand Gandhi, u gradu Porbandaru na obali Indijskog oceana, točnije na području Gujarata. Po kastinskoj pripadnosti, Gandhi je bio brahman. Brahmani su najviša kasta, kojoj je namijenjeno svećeničko zanimanje. Zanimljivo je da su Gandhijev djed, stric i otac svi vršili svojedobno visoku funkciju premijera (dewan) prinčevske državice Porbandar. Dakle, Gandhi je prilično visokog i uglednog porijekla.

Na religiozno i moralno formiranje malog Gandhija jako je utjecala njegova majka koja je simpatizirala džainističku vjeru. Ta indijska vjera naglasak stavlja na nenasilje prema svim živim bićima. Osim toga, džainisti su skloni asketizmu, pacifizmu i vegetarijanstvu. Neki pripadnici te vjere nose čak gazu preko usta da ne bi slučajno progutali koju mušicu i tako je ubili.

Zanimljivo je da se Gandhi oženio kad mu je bilo samo 13 godina. Mladenka se zvala Kasturba i bilo joj je samo 14 godina. Taj je brak bio dogovoren od strane njihovih roditelja. Ipak, Gandhi i Kasturba proživjeli su zajedno u monogamnom braku zatim više od 60 godina. Prvo dijete dobili su kad je Gandhiju bilo samo 15 godina, no živjelo je svega nekoliko dana. Ipak, kasnije su Kasturba i Gandhi dobili još četiri sina koji su odrasli.


S otprilike 18 godina Gandhi je otputovao u London na studij prava. Diplomirao je pravo na University Collegeu u Londonu. Kad se vratio u Indiju, želio je raditi kao odvjetnik, no nije uspio jer je bio navodno prestidljiv da bi govorio na sudu.

Širokim slojevima malo je poznato da je Gandhi čak 21 godinu proveo u Južnoj Africi, točnije od svoje 24. pa sve do 45. godine života. Jasno je da se time upravo u Južnoj Africi uvelike formirao. Tamo se bavio pravničkom strukom (i Indija i Južna Afrika bile su britanske kolonije). Zanimljivo je da je na Gandhija jako utjecao ruski književnik i pacifist Lav Nikolajevič Tolstoj. U Južnoj Africi je Gandhi čak s kolegama pokrenuo zajednicu nazvanu Tolstoy Farm, na kojoj su se primjenjivala Tolstojeva životna načela. Tek nakon oblikovanja u Južnoj Africi, gdje je upoznao i bjelački rasizam, vratio se Gandhi u Indiju i započeo s borbom za njeno osamostaljivanje od bijelaca.

Komentari