Na današnji dan

Magda Goebbels – Prva dama Trećeg Reicha (1901.)

Frau Magda Goebbels, Gattin des Reichspropagandaministers 22979-33

Dana 11. studenog 1901. rođena je Magda Goebbels, supruga zloglasnog njemačkog ministra Josepha Goebbelsa, jednog od najbližih Hitlerovih suradnika. Goebbels je za vrijeme Hitlerovog režima postao ministar propagande (puni naziv Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda). Organizirao je javna spaljivanja knjiga, a postao je zloglasan i po mnogim drugim postupcima.

Magda je rođena u Berlinu, a u djetinjstvu je živjela i u Belgiji. Puno joj je ime bilo Johanna Maria Magdalena. Prije nego se udala za Josepha Goebbelsa, Magda je bila udana za jednog od najbogatijih ljudi u Njemačkoj – Günthera Quandta (obitelj Quandt i danas je vlasnik velikog udjela u BMW-u). Međutim, od njega se razvela 1929. godine, a sljedeće godine učlanila se u Nacističku partiju, u kojoj je upoznala i Hitlera i Goebbelsa.

Goebbels i Magda vjenčali su se 1931. godine, kad je njoj bilo 30 godina, a njemu 34. Imali su šestoro djece. Potkraj rata Hitler je Goebbelsa u oporuci imenovao novim kancelarom Trećeg Reicha, dok je Magdu odlikovao time što joj je pred svoju smrt uručio vlastitu zlatnu stranačku značku nacističke partije, s rednim brojem jedan.

S Goebbelsom i Magdom u Hitlerovom je bunkeru bilo i njihovo šestero djece. Djecu su dali uspavati morfijem, a zatim im je Magda uz pomoć Hitlerovog liječnika jednom po jednom u ustima zdrobila smrtonosne kapsule s cijanidom. Nakon što su ubili djecu, Goebbels i Magda izašli su iz Führerbunkera na površinu i ubili se, ne zna se točno da li cijanidom ili metkom. Vojnici su zapalili njihova tijela, no zbog nedostatka goriva ona nisu potpuno izgorjela, pa su skrivena u plitkom krateru od granate pokraj bunkera.


Sovjeti su kasnije identificirali i ekshumirali tijela Josepha i Magde Goebbels te njihovo šestero djece i zajedno s tijelima Adolfa Hitlera i Eve Braun odnijeli su ih u Magdeburg. Konačno su po sovjetskoj naredbi 1970. svi ti ostaci ponovno spaljeni i bačeni u rijeku, kako ne bi postali mjesto hodočašća za neonaciste.

Komentari