Na današnji dan

Mađarsko plemićko podrijetlo Nicolasa Sarkozyja – 1955.

Obitelj Sárközy dobila je plemstvo još davne 1628. godine. Imali su zemljišni posjed i dvorac u mjestu Alattyán istočno od Budimpešte.

Na današnji dan rođen je u Parizu francuski političar Nicolas Sarkozy. Otac mu je bio Mađar rođen u Budimpešti pod imenom Pál István Ernő Sárközy de Nagy-Bócsa i pripadao je mađarskom plemstvu. Prezime Sárközy na mađarskom znači otprilike međublatski (sár = blato, köz = između). Obitelj Sárközy dobila je plemstvo 10. rujna 1628. godine. Imali su zemljišni posjed i dvorac u mjestu Alattyán istočno od Budimpešte. Obitelj je bila protestantske vjeroispovijesti.

Kad su Sovjeti zauzeli Mađarsku Sarkozyev otac pobjegao je na Zapad i upisao se u Legiju stranaca. Kad se vratio iz Legije, naselio se u Francuskoj i oženio s Andrée Mallah, francuskinjom židovskog porijekla. Ona je bila kći dobrostojećeg Židova Benedicta Mallaha, uglednog kirurga koji se preobratio na katoličanstvo i oženio katoličkom suprugom Adèle Bouvier. Za malog Nicholasa Sarkozyja djed se brinuo više nego otac, pa je on odgojen katolički.


Komentari