Na današnji dan

Mađarski lider koji je rođen u Rijeci – 1989.

Njegova je majka, premda podrijetlom iz Slovačke, radila na hrvatskoj obali kao spremačica. Zvala se Barbara i otišla je kao mlada djevojka iz rodne Slovačke na hrvatsku obalu u potrazi za poslom u turizmu.

Dana 6. srpnja 1989. godine umro je poznati mađarski političar János Kádár, lider Mađarske tijekom većeg dijela njene komunističke prošlosti (bio je generalni sekretar Komunističke partije Mađarske od 1956. pa sve do 1988. godine). Doba njegovog vladanja u Mađarskoj ponekad se naziva i gulaš komunizam jer je na specifičan način spajalo različite elemente (neke čak i slične zapadnim načelima). U prosjeku ga se ocjenjuje nešto pozitivnije nego većinu političara Istočnog bloka.

Najzanimljivija je činjenica da je János Kádár rođen zapravo u gradu Rijeci. Naime, njegova je majka, premda podrijetlom iz Slovačke, radila na hrvatskoj obali kao spremačica. Zvala se Barbara i otišla je kao mlada djevojka iz rodne Slovačke na hrvatsku obalu u potrazi za poslom u turizmu. Zaposlila se kao sobarica u Opatiji u jednoj vili. Upoznala je jednog mađarskog mladića koji je bio izgleda na odsluženju vojnog roka. Barbara je zatrudnjela i 1912. rodila dijete u riječkoj bolnici. Nije bila u braku pa je dijete dobilo njeno prezime. Tako rođeni János Kádár nije sve do 1950-tih navodno znao tko mu je bio otac. Ipak, dječaka su krstili po katoličkom obredu (Barbara je bila katolkinja). Izgleda da je Barbari bilo teško dobiti posao u turizmu kao majci s malim novorođenim djetetom pa je pokušala pronaći rodbinu od djetetovog oca. Oni su živjeli u Mađarskoj, južno od Balatona, no nisu željeli preuzeti dijete. 

Barbara je ipak uspjela pronaći u Mađarskoj udomitelje, no za tu im je uslugu trebala plaćati. Viđala je sina izgleda samo tijekom praznika. Ime János dala mu je majka, no prezime Kádár (sa značenjem bačvar) uzeo je on kasnije sam u odrasloj dobi.


Komentari