Na današnji dan

Barunica Orczy zaradila je posjed u Monte Carlu – 1865.

Barunica Emma Orczy ostvarila je znatnu zaradu od spisateljske karijere, tako da je mogla kupiti posjed u Monte Carlu.

Mađarska barunica Emma Orczy, koja je kasnije ostvarila karijeru spisateljice u Velikoj Britaniji, rođena je 23. rujna 1865. godine. Rođeno ime bilo joj je Emma Magdolna Rozália Mária Jozefa Borbála Orczy de Orczi, a imala je i mađarski nadimak Emmuska. Rođena je u mjestu Tarnaörs, gdje je njena obitelj posjedovala dvorac. Otac joj je bio barun Félix Orczy de Orczi, a majka grofica Emma Wass de Szentegyed et Czege.

Budući da su sva zakonita djeca mađarskih baruna imala automatsko pravo na barunsku titulu, Emma Orczy bila je barunica od samog rođenja. Godine 1880., kad je Emmi bilo oko 15 godina, obitelj se preselila u London. Emma je tada u Engleskoj nastavila školovanje. Udala se za Engleza imenom Montague MacLean Barstow, i rodila sina po imenu John Montague Orczy-Barstow.

Barunica Orczy postala je u Velikoj Britaniji popularnom spisateljicom. Napisala je mnogo romana, a najpoznatija je po nizu priča o Scarletu Pimpernelu, fikcionalnom engleskom barunetu koji za vrijeme Francuske revolucije pod tajnim identitetom spašava francuske plemiće od giljotine. Ime tog baruneta je sir Percy Blakeney, a nadimak Scarlet Pimpernel dobio je po cvijetu koji ostavlja kao svoj potpis, tj. zaštitni znak.

Tijekom otprilike 40 godina spisateljske karijere napisala je desetak romana o Scarletu Pimpernelu te još čitav niz drugih romana u žanru povijesne fikcije i kriminalistike. Njena su djela prikazivana u kazalištima, a mnoga su i kasnije ekranizirana. Ostvarila je znatnu zaradu od spisateljske karijere, tako da je mogla kupiti posjed u Monte Carlu. Barunica Emma Orczy umrla je u gradiću Henley-on-Thames u Engleskoj. Smrt ju je zadesila 1947. godine, kad je bila u 83. godini.


Komentari