Na današnji dan

Dennis Gabor, znanstvenik koji je otkrio holografiju (1900.)

Dana 5. lipnja 1900. rođen je Dennis Gabor, mađarski znanstvenik koji je otkrio holografiju. Dennis Gabor dobio je 1971. Nobelovu nagradu za fiziku, upravo za svoja otkrića na tom području. Gabor je rođen u Budimpešti, tadašnjem glavnom gradu ugarskog dijela Austro-Ugarske Monarhije.

Zanimljivo je da mu je rođeno ime zapravo bilo Günszberg Dénes, no ubrzo je nakon njegovog rođenja obitelj promijenila prezime u Gabor (radilo se o mađarizaciji, koja je tada bila učestala u Ugarskoj). Tek je znatno kasnije Gabor promijenio i osobno ime (Dennis je engleski, a Dénes mađarski oblik istog imena).

Dennis Gabor bio je židovskog podrijetla, no njegova je obitelj prešla na protestantizam navodno već 1918. godine. Gabor je studirao u Budimpešti i Berlinu, a kasnije se u Njemačkoj zaposlio kod Siemensa. Međutim, nakon dolaska nacista na vlast 1933. emigrirao je iz Njemačke u Englesku. Ondje se trajno nastanio, a dobio je i britansko državljanstvo. Dapače, u Engleskoj se Gabor i oženio, Britankom Marjorie Louise Butler.

U Londonu je Dennis Gabor postao sveučilišnim profesorom primijenjene fizike. Njegovo otkriće holografije bilo je vezano uz prethodno otkriće lasera, kao koherentnog izvora svjetlosti. Hologrami su s vremenom ušli i u komercijalnu primjenu. U Londonu je Dennis Gabor živio sve do svoje smrti 1979. godine.


Komentari