Na današnji dan

Mađar koji je bio na čelu divovske kompanije Intel – 1936.

Od 1979. godine bio je predsjednik Intela, a od 1987. glavni direktor. Za vrijeme dok je bio glavni direktor vrijednost Intelovih dionica porasla je oko 4.500 %.

Dana 2. rujna 1936. godine rođen je Andrew Grove, direktor kompanije Intel, za vrijeme kojeg je to poduzeće došlo na vrh svijeta po proizvodnji procesora. Andrew Grove bio je uzor čak i Steveu Jobsu. Vrlo je zanimljivo da je Andrew Grove zapravo rođen u Mađarskoj, i to pod imenom András István Gróf. Budući da je bio iz židovske obitelji, došao je u opasnost za vrijeme Drugog svjetskog rata (nacistička Njemačka okupirala je 1944. godine Mađarsku i pokušala uništiti tamošnje Židove). Ipak, i on i njegovi roditelji uspjeli su preživjeti.

Godine 1956. napustio je András István Gróf Mađarsku, a sljedeće se godine naselio se u SAD-u. Ondje je promijenio ime u Andrew Grove, a u New Yorku je završio studij kemijske tehnologije. Kasnije je na području kemijske tehnologije također i doktorirao, i to u Kaliforniji.

Nakon studija Grove je radio u kompaniji Fairchild Semiconductor, jednoj od prvih koja se bavila poluvodičkom tehnologijom. Nakon što su Robert Noyce i Gordon Moore osnovali kompaniju Intel, Grove im se pridružio. U novostvorenom Intelu bio je šef inženjeringa. Uravo se za njega smatra da je bio ključan čimbenik pri dogovoru da IBM za svoje PC-eve koristi samo Intelove mikroprocesore.

Od 1979. godine Andrew Grove bio je predsjednik Intela, a od 1987. glavni direktor (CEO). Za vrijeme dok je bio glavni direktor vrijednost Intelovih dionica porasla je oko 4.500 % tj. 45 puta.


Komentari