Na današnji dan

Madame Geoffrin – vlasnica popularnog literarnog salona – 1699.

Sredinom 18. stoljeća francuski se kulturni i umjetnički život selio s kraljevskog dvora u pariške salone bogatog građanstva i aristokracije.

Dana 2. lipnja 1699. godine rođena je Marie Thérèse Rodet, francuska vlasnica literarnog salona poznata pod imenom Madame Geoffrin. Rodila se u Parizu kao pripadnica dobrostojeće građanske obitelji Rodet. Udajom za Pierrea Françoisa Geoffrina dobila je suprugovo prezime pa je od tada bila poznata kao Madame Geoffrin. U trenutku udaje imala je Marie Thérèse samo četrnaest godina, dok je njen suprug bio razmjerno bogati udovac u 49. godini.

Sredinom 18. stoljeća francuski se kulturni i umjetnički život selio s kraljevskog dvora u pariške salone bogatog građanstva i aristokracije. Madame Geoffrin uspostavila je s vremenom jedan od najslavnijih literarnih salona, koji su pohađali ugledni francuski filozofi i enciklopedisti. Njen je salon bio važan za promicanje ideja prosvjetiteljstva. Među njenim su posjetiteljima bili Jean-Jacques Rousseau, Jean-Philippe Rameau, François Quesnay, Denis Diderot, Anne-Robert-Jacques Turgot, Chrétien Guillaume de Lamoignon de Malesherbes, Pierre Louis Maupertuis, Montesquieu, Alexis Piron i mnogi drugi. Salon Madame Geoffrin pohađali su i neki od najviše rangiranih aristokrata tog vremena, uključujući princa (kneza) Contija , vojvodu od Nivernaisa i vojvotkinju od Anvillea.

Komentari