Select your Top Menu from wp menus

08.12.

Madame du Barry izgubila glavu na giljotini (1793.)

Madame du Barry izgubila glavu na giljotini (1793.)

Na današnji dan za vrijeme Francuske revolucije giljotinirana je slavna ljubavnica francuskog kralja Luja XV. – madame du Barry. Ta žena imala je vrlo promjenjivu sreću tijekom života. Rođena je kao siromašna kći provincijske krojačice. Bila je nezakonita kći i nije poznato tko joj je točno bio otac. Rođeno ime bilo joj je Jeanne Becu. Kao dijete morala je raditi na ulici kao prodavačica. Izrasla je u izrazito privlačnu djevojku plave kose i bademastih plavih očiju. Njenu ljepotu primijetio je Jean-Baptiste du Barry koji je po zanimanju bio neka vrsta svodnika visoke klase.

Svodnik du Barry učinio je mladu ljepoticu najprije svojom ljubavnicom, a zatim i skupom prostitutkom – kurtizanom. Pronalazio joj je bogate ljubavnike i klijente. Kao kurtizana, ona je postala senzacionalno popularna u Parizu, a k njoj su dolazili i mnogi kraljevi ministri. Svodnik du Barry primijetio je da bi ona mogla utjecati i na kralja, pa ju je u tu svrhu udao za svog brata – grofa du Barryja, kako bi ona dobila grofovsku titulu i mogla pristupiti kraljevskom dvoru.

Novopečena grofica du Barry primljena je na dvor i postala je ljubavnica kralja Luja XV. Bila je čak 33 godine mlađa od kralja, a on ju je obasipao nakitom i skupim haljinama optočenim draguljima, što je ugrožavalo državnu riznicu. Zanimljivo je da madame du Barry izgleda nije bila loša osoba, dapače zauzimala se za ljude u nevolji, a na politiku nije željela imati utjecaj kao neke bivše kraljeve ljubavnice (npr. madame de Pompadour).

Ipak, kralj je mladu madame du Barry jako cijenio i zvao ju je da sudjeluje čak i u državnim vijećima. Na njenu žalost, kralj je umro već 1774. godine, nakon svega pet godina što ih je ona provela na dvoru. Bilo joj je tek 30 godina i već je morala otići iz palače. Nova kraljica – slavna Marija Antoaneta nije ju voljela. Madame du Barry odselila se u dvorac nedaleko od Pariza.

Nakon što je počela Francuska revolucija, madame du Barry optužili su za pomaganje neprijateljima revolucije. Osudili su je i na današnji dan odsjekli joj glavu na giljotini na velikom pariškom trgu Place de la Révolution (danas Place de la Concorde).

Facebook Comments

Vezani članci