Na današnji dan

Luther Martin – čovjek koji je odbio potpisati američki Ustav (1748.)

w271919_1, 3/5/04, 2:20 PM, 8C, 4936x6070 (244+862), 75%, inCamera, 1/40 s, R88.0, G42.2, B67.9

Dana 9. veljače 1748. rođen je Luther Martin, jedan od američkih Očeva osnivača (engl. Founding Fathers). To je naziv za ljude koji su sudjelovali u ključnim trenutcima osnivanja Sjedinjenih Američkih Država. Luther Martin bio je jedan od ranih zagovaratelja američke nezavisnosti od Velike Britanije. Nakon što su američke kolonije doista uspjele zbaciti britansku vlast, postavilo se pitanje kako će biti organizirana vlast u novoj državi.

Luther Martin smatrao je da SAD-u ne treba snažna središnja vlada, nego da pojedine savezne države trebaju imati znatnu autonomiju. Međutim, unatoč njegovom stavu, glavni igrači u američkoj politici preferirali su snažniju središnju vlast.

Luther Martin izabran je 1787. za jednog od poslanika na sudbonosnoj Ustavotvornoj skupštini u Philadelphiji koja je trebala sastaviti ustav SAD-a. Do tada SAD nije imao Ustav nego je država bila ustrojena na osnovu tzv. Konfederacijskih članaka (eng. Articles of Confederation) po kojima je središnja državna vlada bila dosta slaba.

Kad je Luther Martin uvidio da poslanici na Ustavotvornoj skupštini zapravo žele kreirati potpuno novi oblik vladavine, smatrao je to izdajom Konfederacijskih članaka i svojevrsnim državnim udarom. Stoga je odlučio napustiti tu skupštinu i odbio je potpisati Ustav SAD-a, smatrajući da narušava prava pojedinih saveznih država.


Komentari