Na današnji dan

Luka Sorkočević – prvi hrvatski skladatelj simfonija (1734.)

Luka Sorkočević, hrvatski skladatelj i diplomat podrijetlom iz Dubrovnika rođen je 13. siječnja 1734. godine. Pripadao je uglednoj dubrovačkoj plemićkoj obitelji Sorkočević (Sorgo), a samim je time imao pravo sjediti u Velikom vijeću Dubrovačke Republike. Kao dubrovački plemić vršio je važne diplomatske zadaće u ime Dubrovačke Republike. Primjerice, boravio je u Beču u funkciji izaslanika kod cara Josipa II., a amaterski se bavio komponiranjem.

U razdoblju od 1750-ih do 1770-ih skladao je sva svoja, uglavnom instrumentalna, djela koja nam autora predstavljaju kao izrazitog simfoničara. Zapravo je bio prvi hrvatski skladatelj simfonija, a stvarao je pod izrazitim utjecajem talijanske pretklasične simfonije. Sve su skladbe sačuvane kao autografi ili prijepisi u samostanu Male braće u Dubrovniku.

U iscrpnom dnevniku koji je vodio 1781. za vrijeme četveromjesečne diplomatske misije u Beču, Sorkočević je opisao i mnoge glazbene veze, npr. s J. Haydnom i Ch. W. Gluckom te s libretistom P. Metastasiom. 


Nakon prestanka skladanja posvetio se organiziranju glazbenog i kazališnog života u Dubrovniku. U posljednjim godinama života zapao je u jaku melankoliju koju je okončao samoubojstvom, bacivši se s prozora svoje kuće, današnjeg Biskupskog dvora, 1789. godine.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari