Na današnji dan

Luj XX. – izravni nasljednik francuske kraljevske krune i praunuk Francisca Franca – 1974.

Louis Alphonse izravan je muški potomak moćnog francuskog kralja Luja XIV. poznatog kao Kralj Sunce. Kao zakonitog pretendenta na francusku krunu priznaju ga tzv. legitimisti, a za njega koriste ime Luj XX. od Francuske.

Dana 25. travnja 1974. godine rođen je Louis Alphonse, vojvoda od Anjoua. On je zanimljiv po tome što je u ovom trenutku glava znamenite dinastije Capet, najmoćnije dinastije u europskoj povijesti (uz Habsburgovce, koji su zapravo izumrli u muškoj liniji). Dinastija Capet dala je sve francuske kraljeve od ranog srednjeg vijeka pa do Luja XVI. i Francuske revolucije. Dapače, i nakon Napoleona Bonapartea dinastija Capet vratila se na vlast i vladala sve do 1848. godine Francuskom.

Louis Alphonse izravan je muški potomak moćnog francuskog kralja Luja XIV. poznatog kao Kralj Sunce. Dapače, on je Lujev nasljednik s najvišim stupnjem senioriteta (sve druge grane dinastije mlađe su). Ipak, Louis Alphonse danas nije kralj, premda mlađe grane dinastije Capet u ovom trenutku vladaju u Španjolskoj i Luksemburgu. Razlog tome je činjenica da se predak Louisa Alphonsea odrekao prijestolja pa je ono proslijeđeno mlađim granama dinastije.

Kao glava kuće Capet, Louis Alphonse danas pretendira na francusko kraljevsko prijestolje. Dapače, pri tome se za njega koristi ime Luj XX. od Francuske. Kao zakonitog pretendenta na francusku krunu priznaju ga tzv. legitimisti (postoje još i bonapartisti i orleanisti).

Louis Alphonse ujedno je rođak današnjeg španjolskog kralja Juana Carlosa, a osobito je zanimljivo da je po majci praunuk poznatog Francisca Franca. Naime, baka Louisa Alphonsea bila je Francova kći, imenom María del Carmen Franco. Ta baka trenutno drži titulu vojvotkinje od Franca (španj. Duquesa de Franco), a tu će titulu vjerojatno naslijediti upravo Louis Alphonse.


Komentari