Na današnji dan

Luj XIX. – kralj na 20-ak minuta (1775.)

Dana 4. kolovoza 1775. rođen je Louis Antoine od Bourbona, pripadnik francuske kraljevske obitelji koji je 1830. nakratko, barem teoretski, postao francuskim kraljem. Naime, njegov otac – francuski kralj Karlo X. – te je godine abdicirao pa je Louis Antoine postao u tom trenutku kraljem. Međutim, i on je potpisao abdikaciju dvadesetak minuta nakon oca, tako da mu je vladavina trajala izuzetno kratko. Unatoč tome, legitimisti su ga kasnije smatrali kraljem Lujem XIX. od Francuske.

Louis Antoine od Bourbona rođen je u dvorcu Versailles u vrijeme vladavine svog strica – kralja Luja XVI. i njegove supruge Marije Antoanete. Od kralja je Louis Antoine dobio titulu vojvode od Angoulêmea (fr. duc d’Angoulême). Francuska revolucija započela je kad je mladom Louisu Antoinea bilo samo 13 godina. S roditeljima je tijekom revolucije napustio Francusku i otišao u egzil. Ubrzo je počeo ratovati na strani rojalista kao mladi časnik, boreći se protiv francuske revolucionarne vojske.

Obitelj vojvode od Angoulêmea vratila se na vlast u Francuskoj tek nakon pada Napoleona Bonapartea. Prvo je kraljem postao vojvodin stric – Luj XVIII. – a zatim vojvodin otac – Karlo X. – i to 1824. godine. Kao najstariji sin time je Louis Antoine postao u dobi od 48 godina francuskim prijestolonasljednikom (dofenom). Šest godina kasnije njegov je otac zbog tzv. Srpanjske revolucije 1830. bio prisiljen potpisati abdikaciju, a Louis Antoine također je abdicirao nakon dvadesetak minuta, kako je spomenuto.

Otac i sin otišli su nakon abdikacije ponovno u egzil, gdje je Louis Antoine koristio titulu grofa od Marnesa. Poživio je sve do 1844. godine, a preminuo je u 69. godini kod Gorizije u današnjoj Italiji, u neposrednoj blizini talijansko-slovenske granice.


Komentari