Na današnji dan

Čovjek kojem je dvaput izmakla ugarsko-hrvatska kruna (1372.)

13. ožujka 1372. rođen je vojvoda Luj od Orléansa, moćni pripadnik francuske kraljevske dinastije. Bio je mlađi brat francuskog kralja Karla VI., kojem su Englezi zamalo uspjeli oteti prijestolje tijekom Stogodišnjeg rata (zaustavila ih je sveta Ivana Orléanska). Kao kraljev brat, Luj od Orléansa imao je titulu vojvode od Orléansa, koja je u Francuskoj vrlo često dodjeljivana mlađoj kraljevoj braći (slično kao titula vojvode od Yorka u Engleskoj).

Luj od Orléansa imao je u Francuskoj mnogobrojne feudalne posjede: Valois, Touraine, Orléans, Blois, Angoulême, Périgord i Soissons. Bio je zaručen za nasljednicu Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, Katarinu iz dinastije Anžuvinaca. Ona je bila kći hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika Anžuvinca, jednog od najbogatijih vladara europskog srednjeg vijeka. Budući da u načelu u Ugarskoj žene najčešće nisu postajale vladajućim kraljicama, Luj od Orléansa trebao je ženidbom s Katarinom postati hrvatsko-ugarskim kraljem. Dapače, kralj Ludovik Anžuvinac želio je da mu kći i zet naslijede također i Poljsku, kojom je osobno uspio zavladati.

Katarinu su zaručili za vojvodu od Orléansa kad su joj bile samo četiri godine. Nažalost, ona je umrla sa samo sedam godina starosti. Ne samo da nije nadživjela svog oca Ludovika Anžuvinca, nego se čak nije stigla ni udati za vojvodu od Orléansa. Katarinina majka, kraljica Elizabeta Kotromanić, pokušala je zatim udati svoju mlađu kćer Mariju za istog vojvodu. Izvršeno je čak i vjenčanje na daljinu (preko posrednika), no Marijin zaručnik Žigmund Luksemburški nije priznao taj brak, nego je provalio u Ugarsku i sam se oženio Marijom. Vojvodi Luju tako je i po drugi put izmakla hrvatsko-ugarska kruna.

U Francuskoj je vojvoda Luj imao veliku političku ulogu u razdoblju Stogodišnjeg rata. Međutim, vojvoda Ivan od Burgundije, njegov dalji rođak, organizirao je 1407. napad u Parizu kojem je vojvoda od Orléansa izboden do smrti. U trenutku pogibije imao je vojvoda samo 35 godina.

 

Komentari