Na današnji dan

Luigi Vanvitelli – graditelj veličanstvene palače s 1200 soba (1773.)

Luigi Vanvitelli bio je poznati arhitekt i graditelj nekih od najraskošnijih palača u Italiji. Naime, Vanvitelli je gradio kraljevsku palaču u Caserti pokraj Napulja, izvanredno velikih dimenzija – površina joj je čak oko 6000 četvornih metara, a sadrži oko 1200 soba i gotovo 1800 prozora. Palača ima pet etaža, od čega su dvije u podzemlju.

Dimenzije spomenute palače u Caserti, uzimane u četvornim metrima ukupne površine svih soba, nadmašivale bi čak i pariški Louvre, engleski Windsor te Zimski dvorac u Sankt-Peterburgu. Osim spomenute palače u Caserti, Luigi Vanvitelli dizajnirao je u Rimu dojmljivu fasadu palače Poli (tal. Palazzo Poli), koja služi kao veličanstvena pozadina znamenitoj fontani di Trevi. Radio je i na nizu drugih palača u Italiji.

Arhitekt Vanvitelli, premda mu prezime zvuči talijanski, zapravo je podrijetlom bio Nizozemac. Naime, otac mu se zvao Caspar van Wittel, a to je nizozemsko prezime zatim modificirano u Vanvitteli.  Luigi Vanvitteli umro je prvog ožujka1773. upravo u Caserti, u 73. godini života.

Komentari