Na današnji dan

Luigi Cadorna – zapovjednik Talijana na Soči (1850.)

Dana 4. rujna 1850. rođen je talijanski maršal Luigi Cadorna, jedan od vodećih talijanskih vojnih zapovjednika tijekom Prvog svjetskog rata. Njegov otac također je bio visoki vojni zapovjednik, s činom generala. Mladi Cadorna školovao se za vojnog časnika, a u aktivnu vojnu službu ušao je već 1868. godine.

Tijekom Prvog svjetskog rata bio je Cadorna čak i talijanski načelnik Glavnog stožera. Na talijanskom jeziku Glavni stožer naziva se Stato maggiore, a general Cadorna bio je stoga Capo di Stato maggiore. Tijekom rata Cadorna je, računajući na brojčanu premoć talijanskih vojnika, zagovarao frontalne napade na bojišnici, što je imalo katastrofalne posljedice za talijanske vojnike, sa stotinama tisuća poginulih.

Cadorna je planirao probiti austro-ugarsku obranu na rijeci Soči (tu su rijeku branili i mnogi hrvatski vojnici), zatim prodrijeti kroz područje Krasa prema Ljubljani i dalje prema Beču. Takav plan nije bio osobito realan u doba rovova, bodljikave žice i mitraljeza. Cadorna je, međutim, uvijek krivnju prebacivao na svoje podređene. Mnogi su smijenjeni ili zatvoreni, neki čak i smaktnuti. Godine 1917. Cadorna je smijenjen s položaja načelnika glavnog stožera, nakon katastrofalnih poraza na austrijsko-talijanskom bojištu. 

Unatoč svemu navedenom, Cadorna je nakon Prvog svjetskog rata (u doba Mussolinija) promaknut u čin maršala Italije. Umro je talijanskom obalnom gradu Bordigheri 1928. godine, u 79. godini. Zanimljivo je da je čak i Luigijev sin postao visoki vojni zapovjednik, s činom generala (to je bila već treća generacija u obitelji).


Komentari