Na današnji dan

Ludwig von Trapp – osnivač znamenite obitelji glazbenika – 1880.

Lik Georga Ludwiga von Trappa rođen je u Zadru, a školovao se u Rijeci.

Dana 4. travnja 1880. godine u Zadru je rođen Georg Ludwig von Trapp, mornarički časnik i osnivač znamenite obitelji glazbenika. Obitelj von Trapp osobitu je svjetsku prepoznatljivost stekla Oscarima nagrađenim filmom Moje pjesme, moji snovi (engl. The Sound of Music) iz 1965. godine. U tom je filmu Georga Ludwiga von Trappa glumio Christopher Plummer, dok je njegovu drugu suprugu – Mariju von Trapp – glumila Julie Andrews.

Premda je von Trapp bio austrijskog podrijetla, rođen je u dalmatinskom gradu Zadru, koji je u to vrijeme pripadao austrijskoj polovici Austro-Ugarske Monarhije. Von Trapp je već u mladosti postao mornaričkim časnikom, kao i njegov otac, kapetan fregate (njem. Fregattenkapitän) August von Trapp. Školovao se u Rijeci, a kao mornarički časnik dosegao je u Prvom svjetskom ratu čin kapetana korvete (njem. Korvettenkapitän).


Nakon bijega iz Austrije pod nacističkom okupacijom preselili su se u SAD, gdje je obitelj von Trapp ostvarila uspješnu glazbenu karijeru. Georg Ludwig von Trapp preminuo je u gradiću Stowe u američkoj saveznoj državi Vermont 1947. godine. U trenutku smrti bio je u 68. godini.

Komentari