Na današnji dan

Lucius Clay – general na čelu poslijeratne okupirane Njemačke – 1897.

General Clay organizirao je poznati Berlinski zračni most.

Dana 23. travnja 1897. godine rođen je general Lucius Clay, jedan od najpoznatijih američkih vojnih zapovjednika u 20. stoljeću. Najpoznatiji je po svojoj ulozi u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata, kad je bio vojni guverner Američke okupacijske zone. Na toj je poziciji organizirao poznati Berlinski zračni most, koji je predstavljao prkošenje sovjetskim planovima blokiranja Berlina. Naime, Sovjeti su 1948. godine pokušali odsjeći zapadne okupacijske zone u Berlinu od ostatka Njemačke. General Clay tada je zapovijedio da se zapadni dio Berlina opskrbljava iz zraka, što je bio ogroman logistički pothvat. Tijekom te operacije zrakoplovi su opskrbljivali zapadni dio Berlina slijećući svake 4 minute na aerodrom Tempelhof i tako 24 sata dnevno. Ta je operacija uspjela i Zapadni Berlin uspio se održati kao enklava usred neprijateljskog područja.

General Lucius Clay podrijetlom je bio s američkog Juga, a završio je slavnu vojnu akademiju u West Pointu. Godine 1942. postao je najmlađi general u američkoj vojsci. Potkraj Drugog svjetskog rata bio je Eisenhowerov zamjenik na zapovjednim položajima, a 1947. godine postavljen je na moćnu funkciju vojnog guvernera Američke okupacijske zone u Njemačkoj. To je bila površinom najveća okupacijska zona u Njemačkoj (veća od sovjetske, britanske i francuske zone). Obuhvaćala je područja današnje Bavarske, Württemberga, Hessena i Bremena, te dio Berlina. Upravno središte Američke zone bilo je u Frankfurtu na Majni, i to u ogromnoj zgradi koja je nekoć pripadala poduzeću IG Farben. Kao vojni guverner najvećeg dijela Njemačke, general Lucius Clay imao je velik utjecaj na poslijeratni razvoj te zemlje.

Oba sina generala Claya također postali generali. Jedan se zvao Frank Butner Clay i dostigao je čin generala-bojnika (dvije zvjezdice). Drugi se zvao Lucius Clay Junior (po ocu), a postao je i vrhovni zapovjednik poznatog NORAD-a (engl. North American Air Defense Command). Imao je čin generala s četiri zvjezdice, upravo kao i otac.


Komentari