Na današnji dan

Louis-Nicolas Davout – Napoleonov Željezni maršal (1770.)

Dana 10. svibnja 1770. rođen je moćan Napoleonov maršal Louis-Nicolas Davout. Dobio je nadimak Željezni Maršal zbog velike strogoće koju je nametao svojim podređenima. U pogledu održavanja vojne discipline bio je vjerojatno najstroži od svih Napoleonovih maršala. No, Davout je također bio poznat kao izvrstan vojni strateg. Smatra se da je bio najsposobniji Bonaparteov vojni zapovjednik, uz maršale Massenu i Lannesa.

Louis-Nicolas Davout rođen je u plemićkoj obitelji, što se može naslutiti već i iz njegovog prezimena. Naime, Davout zapravo dolazi od d’Avout (prefiksi de i d karakteristični su za plemiće u Francuskoj). Biti plemić u doba Francuske revolucije nije bilo dobro za karijeru. Tako je Davout u jednom trenutku bio izbačen iz aktivne službe u vojsci zbog toga što je bio plemić. Ipak, kasnije je vraćen, a naročito se istaknuo pod Napoleonom Bonaparteom.

U poznatoj Bitki kod Jene i Auerstädta maršal Davout izveo je podvig kad je s korpusom od 28.000 vojnika pobijedio neprijatelje koji su imali više od 63.000 ljudi. Da ga nagradi za taj uspjeh, Napoleon mu je dao titulu vojvode od Auerstädta (franc. Duc d’Auerstaedt). Kasnije je dobio još višu titulu princa od Eckmühla (franc. Prince d’Eckmühl). Titula princa bila je najviša u Francuskom Carstvu. Nakon Napoleonova pada i smrti, maršal Davout nije dugo poživio. Umro je svega dvije godine nakon svog cara, u dobi od 53 godine.

Komentari