Na današnji dan

Louis Ferdinand de Bourbon – otac francuskih kraljeva (1729.)

Dana 4. rujna 1729. rođen je Louis Ferdinand de Bourbon, francuski prijestolonasljednik. Rodio se u znamenitom dvorcu Versailles, a bio je jedini sin kralja Luja XV. koji je preživio djetinjstvo. Za kraljevsku dinastiju Bourbon bio je, kao takav, izvanredno važan, jer bi u slučaju njegove smrti bez muškog potomstva glavna grana te dinastije bila izumrla u muškoj liniji, a moglo je doći i do međunarodnih komplikacija (španjolski kralj iz iste dinastije Bourbon mogao je položiti pravo na francusko prijestolje).

Činjenica da je Louis Ferdinand de Bourbon dobio čak tri sina koja su doživjela starost dugoročno je osigurala dinastiju. Sva su spomenuta tri sina kasnije postala francuskim kraljevima, a nosili su imena Luj XVI., Luj XVIII. i Karlo X. Za razliku od svog oca Luja XV., koji je bio poznat kao ženskar, Louis Ferdinand je glasio za pobožnog i moralnog čovjeka vrlo privrženog svojoj supruzi. Živio je relativno povučeno te se zanimao za knjige i glazbu, a ne lov, balove i spektakle kao mnogi drugi aristokrati. Posebno je podupirao isusovce.

Louis Ferdinand de Bourbon preminuo je u dobi od samo 36 godina, u francuskom dvorcu Fontainebleau (franc. Château de Fontainebleau). Uzrok njegove rane smrti bila je tuberkuloza, bolest za koju u to doba nije bilo lijeka. Budući da je njegov otac, francuski kralj Luj XV., u to doba (1765.) još uvijek bio živ, dofen (prijestoljonasljednik) Louis Ferdinand de Bourbon nikad nije postao kraljem. Novim prijestolonasljednikom postao je tada njegov sin, budući francuski kralj Luj XVI., koji je Luja XV. (svog djeda) naslijedio 1774. godine. Louisa Ferdinanda nadživio je čak i njegov djed Stanisław Leszczyński, nekadašnji poljski kralj.

Komentari