Na današnji dan

Louis Bonaparte – brat koji je nastavio Napoleonovu carsku lozu – 1778.

Zanimljivo je da se Louis Bonaparte oženio pokćerkom svog brata Napoleona. Naime, Louisova supruga bila je Hortense de Beauharnais, jedina kći Napoleonove Jozefine. Iz tog braka rodila su se tri sina, od kojih je najmlađi mnogo godina kasnije postao novi car Francuske kao Napoleon III.

Dana 2. rujna 1778. godine rođen je Napoleonov mlađi brat Louis Bonaparte. Njegov sin kasnije je postao car Francuza kao Napoleon III., nastavivši tako obiteljsku lozu (rođeni sin Napoleona I., naprotiv, nikada nije postao pravi car i nije imao potomaka).

Louis Bonaparte primio je od brata Napoleona mnoge časti. Naime, Napoleon ga je imenovao kraljem Holandije (to je bio naziv koji je Napoleon uzeo za tadašnju Nizozemsku). Kao kralj, Louis je u velikoj mjeri prihvatio nizozemsku kulturu. Potrudio se učiti nizozemski jezik, a promijenio si je čak i ime u Lodewijk I. (nizozemska varijanta imena Louis). Inzistirao je da i njegovi dvorjani i ministri govore nizozemski (premda su bili većinom postavljeni od strane francuskog cara Napoleona).

Zanimljivo je da se Louis oženio pokćerkom svog brata Napoleona. Naime, Louisova supruga bila je Hortense de Beauharnais, jedina kći Napoleonove Jozefine. Iz tog braka rodila su se tri sina, od kojih je najmlađi mnogo godina kasnije postao novi car Francuske.

Kao Lodewijk I. Louis Bonaparte bio je samo četiri godine kralj Holandije, a zatim je morao otići u egzil. Umro je 1846. godine u talijanskom gradu Livornu, u 68. godini. Prilično je važno i to da su ga od 1844. pa do smrti bonapartisti smatrali zakonitim Napoleonovim nasljednikom tj. zakonitim pretendentom na titulu cara Francuza (to je nakon njegove smrti preneseno na njegovog spomenutog sina Napoleona III.)


Komentari