Na današnji dan

Lorenzo Medici Veličanstveni – bogati talijanski moćnik koji je podupirao Michelangela i Leonarda – 1492.

Uz njegov dvor bili su vezani Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti, Andrea del Verrocchio i Domenico Ghirlandaio. Radilo se o svojevrsnom zlatnom dobu firentinske renesanse.

Lorenzo Medici, vladar Firence koji je dobio i nadimak Veličanstveni (tal. il Magnifico), umro je 9. travnja 1492. godine. Bio je vjerojatno najuspješniji pojedinačni pripadnik dinastije Medici, a podigao je moć i ugled obitelji. Osobito se isticao podupiranjem umjetnika, tako da su uz njegov dvor bili vezani Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti, Andrea del Verrocchio i Domenico Ghirlandaio. Michelangelo je tijekom nekoliko godina i živio s obitelji Medici i jeo za njihovim stolom.  Znameniti Amerigo Vespucci također svojedobno bio povezan s obitelji Medici. Naime, u doba Lorenza radio je kao činovnik u službi te obitelji koja je posjedovala razgranatu bankarsku i trgovačku mrežu.

Lorenzo Medici bio je glavni čovjek u Firenci od smrti svog oca 1469. pa sve do svoje smrti 1492. godine. Radilo se o svojevrsnom zlatnom dobu firentinske renesanse, tijekom kojeg su djelovali spomenuti slavni umjetnici. Za vrijeme Lorenzove vladavine Firenca je nominalno bila republika, no obitelj Medici imala je de facto vlast u njoj. Isprva je uz Lorenza vladao i njegov mlađi brat Giuliano, no on je nasilno ubijen za vrijeme Svete Mise u firentinskoj katedrali sv. Marije (tal. Santa Maria del Fiore) u tzv. Uroti Pazzija 1478. godine. Tom je prilikom Lorenzo također ranjen, ali nije poginuo.


Zanimljivo je da je jedan od Lorenzovih sinova kasnije postao papom, pod imenom Leona X. (rođeno ime bilo mu je Giovanni Medici). Sin spomenutog ubijenog Lorenzovog brata Giuliana također je postao papom, pod imenom Klementa VII. (rođeno ime bilo mu je Giulio Medici). Smrt je Lorenza zatekla 1492. godine.

Komentari