Na današnji dan

Lorenzo de’ Medici – vojvoda kojem je Machiavelli posvetio svoje djelo Vladar – 1519.

Lorenzo de’ Medici umro je u dobi od samo 26 godina. Čak tri njegova rođaka iz obitelji Medici postali su papama.

Dana 4. svibnja 1519. godine umro je Lorenzo de’ Medici, vojvoda od Urbina i vladar Firence, kojem je Niccolò Machiavelli posvetio svoje djelo Vladar (tal. Il Principe). Lorenzo de’ Medici potjecao je iz izvanredno bogate i utjecajne obitelji Medici, koja je dugo vremena vladala Firenzom, a kasnije i cijelom Toskanom. Dapače, Lorenzov stric bio je papa Leon X. u čije je vrijeme Martin Luther započeo reformaciju.

Papa Leon X. proglasio je svog nećaka Lorenza vojvodom od Urbina (to vojvodstvo u srednjoj Italiji držala je prethodno moćna obitelj della Rovere). Zanimljivo je da je Lorenzova kći Katarina udajom postala francuska kraljica – bila je to znamenita Katarina de’ Medici, koja je rodila čak tri kasnija francuska kralja (i poznatu kraljicu Margot). Kraljica Katarina de’ Medici imala je golem utjecaj u Francuskoj u doba dok su joj sinovi još bili djeca.

Lorenzo de’ Medici umro je u dobi od samo 26 godina, upravo na današnji dan 1519. godine. U to vrijeme njegov stric Leon X. još je uvijek bio papa. Kasnije su još dva Lorenzova rođaka iz obitelji Medici postali papama – Klement VII. i Leon XI.


Komentari