Na današnji dan

Lord Willingdon – posljednji čovjek koji je dobio titulu britanskog markiza – 1941.

by Henry (H) Walter Barnett,photograph,1910-1920

Titula markiza druga je najviša aristokratska titula u Velikoj Britaniji, odmah iza vojvodske. Lord Willingdon dobio je titulu markiza 1936. godine, a niz je godina bio britanski potkralj u Indiji.

Dana 12. kolovoza 1941. godine umro je britanski političar i diplomat Freeman Freeman-Thomas, markiz od Willingdona. Od 1931. do 1936. godine vršio je visoku funkciju kolonijalnog potkralja tj. generalnog guvernera Indije. Prethodno je bio i potkralj Kanade, što znači da je tijekom života vršio dvije najviše kolonijalne upravne funkcije u britanskom imperiju.

Freeman Freeman-Thomas rođen je 1866. godine u Engleskoj, školovao se na znamenitom Etonu, a studirao je na Sveučilištu Cambridge. Od rođenja nije imao aristokratsku titulu, no kao političar stekao je cijeli niz aristokratskih i viteških naslova. Tako se zaredom uspeo po čak četiri stepenice u britanskom sustavu titula: barun – vikont – earl (grof) – markiz. Svi navedeni naslovi davali su pravo na oslovljavanje s titulom lorda, pa je Freeman Freeman-Thomas tijekom većeg dijela karijere bio poznat kao lord Willingdon. Titula markiza druga je najviša aristokratska titula u Velikoj Britaniji, odmah iza vojvodske, a osobito je zanimljivo da je Freeman-Thomas bio posljednji čovjek u povijesti koji je dobio tu titulu. Naime, nakon što je on 1936. godine proglašen markizom od Willingdona nitko više u Velikoj Britaniji nije dobio titulu markiza, čak ni pripadnici kraljevske obitelj (s druge strane, kraljevskim su prinčevima i dalje dodjeljivane vojvodske titule, koje su više od titule markiza).

Lord Willingdon umro je u 75. godini života u rodnoj Engleskoj, a pokopan je u Westminsterskoj opatiji u Londonu.


Komentari