Na današnji dan

Lord Snowdon – suprug jedine sestre kraljice Elizabete II. – 1930.

Imao je uspješnu karijeru profesionalnog fotografa, no svjetski je poznat postao kad se oženio mlađom sestrom britanske kraljice – princezom Margaret.

Dana 7. ožujka 1930. godine rođen je Antony Armstrong-Jones, nekadašnji šogor britanske kraljice Elizabete II. (suprug njene sestre). Njegova obitelj Armstrong-Jones potjecala je iz Walesa, a Antonyjev je djed bio ugledan psihijatar koji je dobio i vitešku titulu (Sir Robert Armstrong-Jones). Antony se školovao na znamenitom Etonu, a studirao je na Sveučilištu u Cambridgeu. Imao je uspješnu karijeru profesionalnog fotografa, no svjetski je poznat postao kad se oženio mlađom sestrom britanske kraljice – princezom Margaret. Od kraljice je tada dobio titulu grofa (earla) od Snowdona, koja je evocirala njegovo velško podrijetlo.

Kraljica je dodijelila Antonyju Armstrong-Jonesu titulu kako djeca princeze Margaret ne bi bila bez naslova (on osobno po rođenju nije imao nasljednih titula). Dakako, kao njegova supruga princeza Margaret imala je od tada i dodatnu titulu grofice od Snowdona. Njihov brak trajao je od 1960. do 1978. godine i bio je vrlo buran, što je svojedobno bilo obilno praćeno u medijima.


Komentari