Na današnji dan

Lord Rockingham – britanski premijer i vlasnik raskošnog dvorca – 1782.

Premijer lord Rockingham desetljećima bio jedini markiz u Engleskoj i Walesu, a tek nekoliko godina nakon njegove smrti kreiran je niz novih markiza. Njegov dvorac imena Wentworth Woodhouse imao je čak 300-tinjak soba.

Dana 27. ožujka 1782. godine bogati i moćni lord Rockingham postao je britanskim premijerom. Izvorno ime bilo mu je Charles Watson-Wentworth, a posjedovao je u to vrijeme jedan od najvećih aristokratskih dvoraca u Velikoj Britaniji, zvan Wentworth Woodhouse. Taj dvorac s 300-tinjak soba ima pročelje duljine čak 180 metara, po čemu nadmašuje sve ostale aristokratske rezidencije u Europi. Premijer lord Rockingham naslijedio je od oca titulu markiza od Rockinghama (engl. Marquess of Rockingham), a upravo su njih dvojica sagradila spomenuti Wentworth Woodhouse. Zanimljivo je da je premijer lord Rockingham desetljećima bio jedini markiz u Engleskoj i Walesu, a tek nekoliko godina nakon njegove smrti kreiran je niz novih markiza.

Premijerom je lord Rockingham postao čak dva puta, a i izvan te funkcije imao je veliku ulogu u britanskoj politici. U svom drugom mandatu trudio se osigurati mir s SAD-om, koji je Veliku Britaniju bio pobijedio u Ratu za nezavisnost. Nažalost, lord Rockingham preminuo je samo oko tri mjeseca nakon što je postao premijerom, i to od epidemije gripe.

Komentari