Na današnji dan

Lord Roberts – vodeći zapovjednik kraljice Viktorije (1832.)

Dana 30. rujna 1832. rođen je Frederick Sleigh Roberts, britanski vojni zapovjednik poznat ponajviše kao Lord Roberts. Bio je posljednji vrhovni zapovjednik cjelokupnih Britanskih vojnih snaga, jer je kasnije ta funkcija ukinuta i zamijenjena funkcijom načelnika Glavnog stožera.

Frederick Sleigh Roberts rodio se u Indiji, gdje je njegov otac bio britanski kolonijalni zapovjednik (general sir Abraham Roberts). U mladosti se Frederick Sleigh Roberts školovao u Europi za vojnog časnika, a ubrzo je zatim počeo sudjelovati u oružanim sukobima diljem Britanskog kolonijalnog imperija. Već u dobi od 25 godina odlikovan je najvišim britanskim vojnim odlikovanjem za hrabrost, Viktorijinim križem (engl. Victoria Cross). U to je vrijeme bio po činu još samo poručnik, a akcija za koju je odlikovan dogodila se u Indiji.U dobi od 46 godina promaknut je u čin generala, a sa 62 postao je feldmaršalom, čime je dosegao najviši čin dostupan u Britanskoj vojsci.

Službovao je u Britanskim ekspedicijama protiv Etiopije (1863. i 1867. – 1868.) i u Burmi (1871. – 1872.) i u Drugom englesko-afganistanskom ratu (1878. – 1881.). Nakon 41 godine službe u Indiji prebačen je na čelo britanskih snaga u Irskoj, gdje je napisao memoare o svojim ratnim iskustvima. Tijekom Drugog burskog rata (1899. – 1902.) postavljen je feldmaršal Roberts za vrhovnog zapovjednika britanskih snaga u Južnoj Africi. Nakon britanske pobjede u tom ratu dodijeljena mu je aristokratska titula grofa (earl) Robertsa pa je od tada oslovljavan kao feldmaršal lord Roberts (svi britanski earlovi imaju pravo na oslovljavanje s naslovom lorda).

Roberts je bio jedan od najodlikovanijih britanskih vojnika viktorijanskog doba. Osim spomenutog Viktorijinog križa, postao je i vitezom Reda podvezice te Reda sv. Patrika, a dobio je i odlikovanja Velikog križa Reda kupelji (engl. Order of the Bath), Velikog zapovjednika Reda britanske zvijezde te Velikog zapovjednika Reda Indijskog Carstva.


Komentari