Na današnji dan

Lord Oxford – rastrošni dvorjanin kraljice Elizabete I. – 1550.

Tijekom života potrošio je na putovanja, luksuz i dvorske troškove gotovo cjelokupnu imovinu koju je naslijedio.

Dana 12. travnja 1550. godine rođen je Edward de Vere, britanski aristokrat na dvoru kraljice Elizabete I. i suvremenik znamenitog Williama Shakespearea. Neke od teorija o alternativnom podrijetlu Shakespeareovih djela uzimaju u obzir upravo Edwarda de Verea kao mogućeg autora tih djela.

Edward de Vere u povijesti je ostao ponajviše zapamćen kao lord Oxford, prema nazivu svoje grofovske titule (nosio je titulu grofa tj. earla od Oxforda, koju je naslijedio od oca već u 13. godini). Kao nasljednik druge najstarije grofovske titule u Engleskoj, lord Oxford imao je već od mladosti vrlo visok status u engleskom društvu. U svojim dvadesetim godinama života postao je omiljenim dvorjaninom kraljice Elizabete I., osobito se ističući u viteškim natjecanjima i pjesništvu.


Tijekom 1570-ih godina dobio je od kraljice dopuštenje za putovanje po Europi, tako da je posjetio Pariz, Strasbourg, Milano, Veneciju i Sienu. Tijekom tog je putovanja prihvatio mnoge kulturne utjecaje talijanske renesanse, koje je kasnije sa sobom donio u Englesku. Tijekom života potrošio je na putovanja, luksuz i dvorske troškove gotovo cjelokupnu imovinu koju je naslijedio. Lord Oxford poživio je sve do 1604. godine, a preminuo je u 55. godini u blizini Londona. Kraljicu Elizabetu I. nadživio je za samo godinu dana.

Komentari