Na današnji dan

Lord Mountbatten – posljednji britanski potkralj Indije (1900.)

Louis Mountbatten, vjerojatno najodlikovaniji profesionalni vojnik iz šire britanske kraljevske obitelji, rođen je 25. lipnja 1900. godine. Bio je praunuk britanske kraljice Viktorije po izravnoj ženskoj liniji, dok je po muškoj liniji pripadao njemačkoj obitelji Battenberg. Budući da je ta obitelj živjela načelno u Ujedinjenoj Kraljevini, tijekom Prvog svjetskog rata promijenila je svoje prezime u Mountbatten, što je otprilike bio engleski prijevod njemačkog prezimena Battenberg. Analogno je i britanska kraljevska obitelj promijenila prezime iz Sachsen-Coburg-Gotha u Windsor, zbog antinjemačkih stavova tijekom Prvog svjetskog rata.

Louis Mountbatten bio je izrazito dobro dinastički povezan s europskim vladarskim kućama. Naime, njegova tetka (majčina sestra) bila je ruska carica Aleksandra, supruga posljednjeg ruskog cara Nikole I. (ubijena je sa suprugom i djecom ubrzo nakon Oktobarske revolucije). Nadalje, jedna Mountbattenova sestra postala je švedskom kraljicom udajom za kralja Gustafa VI. Adolfa od Švedske. I konačno, osobito je zanimljivo da je Louis Mountbatten bio ujak današnjeg supruga britanske kraljice Elizabete II. – princa Philipa (vojvode od Edinburgha) jer mu je Philipova majka bila sestra.

Od rođenja je Louis imao njemačku titulu princa (kneza) od Battenberga, no kasnije je, nakon promjene prezimena u Mountbatten, dobio niz britanskih titula. Najviša među njima bila je titula earla (grofa) Mountbattena od Burme (engl. Earl Mountbatten of Burma).

Louis Mountbatten služio je već u mladosti u britanskoj Kraljevskoj mornarici. Časnikom je postao nakon Prvog svjetskog rata, a zatim se uspinjao po činovima. Na početku Drugog svjetskog rata imao je čin mornaričkog kapetana i bio je zapovjednik razarača HMS Kelly. Tijekom rata doživio je velik uspon – postao je admiralom, a zatim čak i vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga u Jugoistočnoj Aziji.

Nakon Drugog svjetskog rata postao je Mountbatten potkraljem Indije, a pokazalo se da je bio i posljednji obnašatelj te visoke funkcije jer su Indija i Pakistan dobili nezavisnost 1947. godine.


Godine 1979. admiral lord Mountbatten ubijen je prilikom terorističkog napada u Irskoj, zajedno sa svojim unukom. Zanimljivo je da je princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete II., usvojio prezime Mountbatten po svojoj majci (lordovoj sestri) pa današnji princ Charles i ostali Filipovi potomci mogu koristiti prezime Mountbatten-Windsor.

Komentari