Na današnji dan

Lord Macartney – britanski guverner i diplomat – 1737.

Zastupao je britanski kolonijalni imperij u gotovo svim dijelovima svijeta.

Dana 14. svibnja 1737. godine rođen je George Macartney, britanski kolonijalni guverner i diplomat visokog ranga. Macartney je rođen na krajnjem sjeveru Irske, kod mjesta Loughguilea u grofoviji Antrim.

Bio je tijekom svoje iznimno bogate karijere britanski veleposlanik u Ruskom i Kineskom Carstvu te guverner britanskih kolonija na jugu Afrike, u Indiji i na Karipskim otocima. Bio je i zastupnik u Irskom i Britanskom parlamentu te glavni službenik u irskoj administraciji. Dobio je tako priliku zastupati britanski kolonijalni imperij u gotovo svim dijelovima svijeta. Zbog svojih je zasluga dobio visoku titulu grofa tj. earla Macartneyja pa je stekao pravo na oslovljavanje s lord Macartney.

Nakon karijere guvernera britanskih kolonija u Karibima i Indiji, postavljen je 1793. godine za vođu diplomatskog poslanstva Velike Britanije kod kineskog cara Qianlongua te ujedno za prvog britanskog veleposlanika u Kini uopće. Navodno je Macartney odbio pred kineskim carem izvesti tradicionalni kineski duboki poklon koji je uključivao spuštanje na koljena i doticanje tla glavom. Pri kraju karijere bio je i britanski guverner u koloniji Cape, na krajnjem jugu afričkog kontinenta. Lord Macartney preminuo je 1806. godine u Engleskoj, u 70. godini.


Komentari